A bórax összeesküvés
vagyis hogyan állították le az ízületi gyulladás gyógymódját
Talán el sem tudja képzelni, hogy a bórax, ez az alázatos rovarirtó és mosószer, önmagában is képes lerombolni egész gazdasági rendszerünket.
De nem kell aggódnia, a veszélyt felismerték, és már megtették a szükséges lépéseket a helyzet enyhítésére. Az alapokkal kezdem, és a történet előrehaladtával megértitek, mire gondolok.

A bórax egy természetben előforduló ásvány, amelyet általában kiszáradt sós tavakból bányásznak, és más előállított bórvegyületek forrása. A fő lelőhelyek Kaliforniában és Törökországban találhatók.
A kémiai nevek nátrium-tetraborát-dekahidrát, dinátrium-tetraborát-dekahidrát vagy egyszerűen nátrium-borát. Ez azt jelenti, hogy központi jellemzőjeként négy bóratomot tartalmaz, két nátriumatommal és tíz molekula (vagy néha kevesebb) kristályvízzel kombinálva – a dekahidrát 10 vízmolekulát, a pentahidrát 5, a vízmentes vagy vízmentes bórax pedig azt, hogy nincs kristályosító víz; kémiailag mindegy.
A boraxot általában műszaki vagy mezőgazdasági minőségben árusítják, 99-99,5%-os minimális tisztasággal. A lehetséges szennyeződések nátriumot, káliumot, kalciumot, kloridot, bikarbonátot, karbonátot, szulfátot és foszfátot tartalmaznak, de nem mérgező vagy nehézfémek.
Ez a minőség magában foglalja a háztartási tisztítószerként általánosan használt bóraxot.

A gyógyszerészeti minőség nem észrevehetően tisztább vagy jobb.
A bórax a gyenge bórsav nátriumsója. Mivel a nátrium erősebben lúgos, ez a bórax oldatot erősen lúgossá teszi, amelynek pH-ja 9 és 10 között van (a pH 7 semleges).
Lenyeléskor reakcióba lép a gyomorban lévő sósavval, és bórsavat és nátrium-kloridot képez. A Borax bórtartalma 11,3%, míg a bórsavé 17,5% vagy körülbelül 50%-kal magasabb.
A lenyelt bórvegyületek gyorsan és szinte teljesen kiürülnek a vizelettel.
Korábban a bórsavat széles körben használták tartósítószerként élelmiszerekben, de mára a legtöbb országban betiltották erre a célra, és Ausztráliában is betiltották a nyilvános értékesítést.
A hagyományos orvoslás szerint nem ismert, hogy a bór nélkülözhetetlen-e az ember számára, de a kutatások azt mutatják, hogy szükségünk van rá.
Az ok, amiért nehéz volt válaszolni erre a kérdésre, a bór jelenléte minden növényben és feldolgozatlan élelmiszerben.
A megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend körülbelül 2-5 mg bórt biztosít naponta, de ez attól is függ, hogy az élelmiszert melyik régióban és hogyan termesztették.
Valójában a fejlett országokban az átlagos napi bevitel 1-2 mg bór.
Az intézményesített betegek napi 0,25 mg bórt kaphatnak.
A műtrágyák gátolják a bór felvételét a talajból: a jó talajban termesztett bioalmában 20 mg bór is lehet, de műtrágyával termesztve csak 1 mg bór.
A műtrágyák és a rossz élelmiszer-választás kombinációja nagymértékben csökkentette a bórbevitelünket az 50 vagy 100 évvel ezelőttihez képest.
Ezenkívül az egészségtelen főzési módszerek nagymértékben csökkentik az élelmiszerekből származó bór elérhetőségét.
Az ásványi anyagok nagy részét tartalmazó zöldségek főzővize az otthoni főzés vagy a kereskedelmi feldolgozás során kidobható;
A pékárukban, gabonafélékben és főtt hüvelyesekben található fitinsav nagymértékben csökkentheti a hozzáférhetőséget, míg a lisztérzékenység és a Candida túlszaporodása gátolja az ásványi anyagok felszívódását.
Mindez ma már igen gyakorivá teszi a bórhiány miatti egészségügyi problémákat.
Szerző: Walter Last