A megengedő szülők „szörnygenerációkat” hoznak létre

Egy svéd gyermekpszichiáter szerint igazi tragédia következhet be, ha a szülők mindennek eleget tesznek, amit csak a gyerekek akarnak: a kicsik a fejükre nőnek, és azáltal, hogy minden percben a kívánságukat lesik, megfosztják saját magukat a szabadságtól.

David Eberhard a svéd társadalmat vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy

szülők engedékenységük következtében egy olyan generációt hoztak létre, melyből teljes mértékben hiányzik az empátia és a figyelmesség.

Ha valaki ilyen közegben tölti el a gyerekkorát, abból nagy eséllyel válik egy csalódott, céltalan felnőtt.

A szakember szerint nyugodtan lehet nemet mondani a gyereknek, az még nem jelenti azt, hogy bántalmaztuk volna.

A gyereknek ismernie kell a korlátait, a lehetőségeit, tudnia kell, mi az, hogy elutasítás, és azt is, hogy egyáltalán nem megengedett minden, amit követel. A mostani társadalomban csődöt mondtak azok a régen jól bevált nevelési normák, amikor a szülő rendre tudta utasítani a gyereket, és meg is tette

Azért van annyi kezeletlen, rakoncátlan gyerek, mert szüleik mindent megengednek nekik, az engedékenység által próbálnak nevelni és csitítani. Napjainkban nem létezik következetesség, és felelősséget is nehezen vállalunk.

A svéd pszichiáter Gyerekek hatalmon című könyvében a liberális gyereknevelési módszerről ír, mely szerint ismeretlen dolog a büntetés és a megszorítások. A szülők pedig úgy csinálnak, mintha a gyerek legjobb barátai lennének, vagy legalábbis azzá szeretnének válni, csak sok akadályba ütköznek.

A mostani társadalmi elvárások szerint az a jó szülő, aki nem túl megfontolt, felnőttes, és következetes, hanem inkább a serdülők bohó viselkedésmintájával azonosul.

A túlzott engedékenység is az oka az egyre nagyobb mértékben eluralkodó gyermekkori depressziónak, az iskolai problémáknak, a fegyelem felborulásának, a kábítószer-használatnak és a megnőtt öngyilkossági kísérleteknek.


az írás átvéve innen

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) A megengedő szülők „szörnygenerációkat” hoznak létre bejegyzéshez

  1. Nap Fia mondta:

    Nils David Eberhard Åkarpban, és Lundban nőtt fel, a második legfiatalabbként egy ötgyermekes családban. Eberhard szülei közül egyik pszichiáterként, másik pedig tanárként dolgozott, négy testvére közül pedig hárman – Davidhez hasonlóan – orvosok lettek.

    Eberhard fiatalkorában mentálhigiénés ápolóként dolgozott, majd a orvosnak tanult – 1996-ban kapott engedélyt – és pszichiátriára szakosodott. A Sankt Göran Kórház pszichiátriai sürgősségi osztályán dolgozott főorvosként. 2019 óta a PRIMA Maria Addiktológiai Klinika üzemeltetési vezetőjeként dolgozik.

    Eberhard több alkalommal is részt vett a médiában, mint a svéd pszichiátria és mentális betegségek vitázója. Ebben a szerepkörében többek között azt a véleményét fogalmazta meg, hogy Svédországban eltúlozva írják fel az antidepresszáns gyógyszereket, és Eberhard szerint sok betegnek felírt gyógyszereknek többnyire semmi hatása nincs.

    Eberhard 6 gyermeket nevel.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .