Ezotéria, mágia, okkultizmus – miről is beszélünk?

Az emberek egy része sátáninak tartja az okkultizmust, fél a mágiától, miközben úgy hiszi, ezotériával foglalkozik. Vajon tudják, hogy ugyanarról van szó? Tudják azt is, hogy a mágiát mindig az elnyomó hatalom bélyegezte rossznak?

Ezotéria, mágia, okkultizmus – azonosak vagy különböznek?

A három fogalom közel azonos – pontosabban átfedésben vannak egymással. A legegyszerűbb, ha maguk a fogalmak jelentését tisztázzuk.

Ezoteria, ezotéria, ezoterika – a belső tudás

A kifejezés a görög εσωτερική (eszóteriké „belső”) szóból ered, ami ezen tanok követőire, a „belső körre” utal. Eredetileg Arisztotelész iskolája tanulóinak, a peripatetikusoknak szánt írásait értették ide

A peripatetikusok képesek voltak Arisztotelész tanainak összefüggéseit megérteni, szemben a „külső körrel” (exoteros), ami a közönséges embereket jelölte.

A szó főnévi formája a görög ‘ezoterikosz’ (latinosan ‘ezoterikus’) melléknévnek, melynek jelentése: belső, benső (ezo=befelé). Bővebb értelemben a lélek belseje felé irányuló utazást, szűkebb értelemben pedig csak a beavatottak számára elérhető misztikus tudást jelent.

Tehát az ezoterika azt jelenti, hogy belső, mégsem helyes szóalak. Ugyanis nincs energika sem, bár nyelvtanilag ez is helyes volna.

Energia az energika helyett, ezoteria az ezoterika helyett. Az ezotéria forma a magyar ejtést követi. Tehát mind az ezotéria, mind az ezoteria helyes, de helytelen az ezoterika.

Okkult, okkultizmus – a rejtett tudás

Az okkultizmus (a ’titkos, rejtett’ jelentésű latin occultus szóból) a 19. században keletkezett megjelölés arra a világszemléletre, amely rejtett hatóerőktől szerzett titkos tudásra hivatkozik. A természetfeletti erőkkel és a szellemvilággal kapcsolatos ismeretek összefoglaló elnevezése, amely magában foglalja az ezoterikus nézeteket és a mágiát is.

A szó jelentése tehát megegyezik az ezotériával: rejtett, titkos, belső tudás. Érdemi különbség csupán annyi van, hogy míg az ókori, arisztotelészi ezotéria inkább szemlélődő, leíró jellegű, addig az okkultizmus nagyobb hangsúlyt fektet a gyakorlatra.

Mágia – a méd-perzsa papoktól a varázshasználókig

A mágia (ógörög: μαγεία) ógörög eredetű szó, jelentése szerint ’varázslás’, ami az óperzsa-méd magu alakból vezethető le. A mágia szó először a méd papok tudását (ők voltak a magii, vagy ha egy méd papról beszélünk, akkor a magi), később a perzsa zoroasztriánus papokat jelölték a magosz, magi szavak.

Ezotéria, mágia, okkultizmus – azonosak vagy különböznek?

Más megfogalmazás szerint a mágia olyan praktika, melynek során az elme titkos, természetfeletti módon hatást gyakorol a világra valamely kívánt hatás elérése érdekében. Mint ilyen tevékenység, jelen volt az emberiség történetének legutolsó húsz-harmincezer évében.

Egy pontosabb definíció szerint:
A mágia az önvalónk Igaz Akarata kinyilvánításának és megvalósításának Művészete.

Modern ezotéria = okkultizmus = mágia

A modern ezotéria azonban több, mint rejtett tudás – a modern ezoteria egy sor praktikát, gyakorlatot is tartalmaz a kívánt cél (megvilágosodás, holisztikus egészség, isteni bölcsesség, egómentesség, stb.) elérése érdekében.
Csakhogy a definíció szerint ez már okkultizmus, ami a rejtett tudást titkos(nak tartott) gyakorlatokkal hasznosítja.
Azaz az ezotéria = okkultizmus = rejtett tudás használata.

Astaroth pecsétje

A mágia pedig?

Nos, igen, a mágia a meghatározása szerint ugyancsak ezt jelenti.

Miért félnek az emberek mágiától, okkultizmustól? Mert ezt sulykolták beléjük!
Valóban ennyi az oka. A hatalmi csoportok mindig is féltek attól, ha a polgárok nem szorulnak a gondoskodásukra, hanem maguktól is képesek megoldani a gondjaikat.

Ám téved az, aki azt hiszi, ez az Egyháztól ered.
Még izraeliták se tereltek kecskéket a pusztában, amikor Babilóniában már egy sor törvény született az engedély nélküli mágiahasználatról.
A felvilágosult görögöknél akár halállal is büntethették az engedély nélküli mágiahasználatot.
A judaizmus és annak oldalhajtása, a kereszténység szintén tilalmasnak tartotta a mágiát. Hogy is nézne ki, ha valaki nem szorulna papokra a helyiség felszenteléséhez vagy a démonokkal szembeni harc során?

A mágiától azért kell(ett) tehát rettegni, hogy a hatalmi csoportok jobban uralhassák a tömegeket.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .