Az ‘E’ kódokról

1. ártalmatlan adalékanyagok:

E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E474, E475 ÉS E480

2. gyanús adalékanyagok:

E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477, E240, E241, E477

3. veszélyes adalékanyagok:

E102, E110, E120, E124

4. egészségügyi rendellenesség:

* Bélrendszeri rendellenesség: E220, E221, E223, E224.
* Emésztési rendellenességek: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, fagylalt E407.
* Bőrbetegségek: E230, E231, E232, E233
* A B12-vitamin elpusztítása: E200
* Koleszterin: E320, E321
* Idegek érzékenysége: E311, E312
* Szájrothadás: az E330 a legveszélyesebb (rákkeltő) (pl. a SCWEPPES LEMON, AROMASENF, MEZZO MIX, CRABBLE MEAT, BONBEL CHEESE, Gombakonzervek tartalmazzák).

5. rákkeltő adalékanyagok:

E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
FIGYELEM: Az E123 nagyon RÁKREAKTÍV!!! Betiltva az USA-ban és a FÁK-országokban.

Különös figyelmet kell fordítani ezekre az adalékanyagokra a következő élelmiszerekben: E123/E110, VIGYÁZAT!
(Gumimacik, TREETS, SMARTIES, HARIBO borgumi, csokoládé linzen, ZOTT krémpuding, IGLO halrudacskák, KRAFT dorahm creme fraiche-sel, KRAFT szalámi, sajtkrémek, vaníliapuding E102, E110, mindenféle kész szószok).

6. FIGYELEM!!!

Az E600-as sorozatból származó guanilát és glutamát, E605 – idegméreg

KÉRLEK: mentsd le , nyomtasd ki és használd!

A Te és gyermekeid egészségéről van szó. A megvásárolt termékek gondos kiválasztásával megelőzheted ezen adalékanyagok használatát. Gondolj a gyermekeid egészségére.

a kép forrása life.hu

7. alumínium:

E173 (színező alumínium), E520 (stabilizátorok alumínium-szulfát) , E521 (alumínium-nátrium-szulfát), E523 (alumínium-ammónium-szulfát), E554 (szilikátellenes nátrium-alumínium-szilikát), E555 (kálium-alumínium-szilikát), E556 (kalcium-alumínium-szilikát), E598 (kalcium-aluminát).

Alumínium az ivóvízben: A vízművek az alumíniumot flokkulálószerként használják.

Forrás: Düsseldorfi Egyetem Gyermekkórháza (és Tóthfi Sándor, köszönjük!)

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .