EGYBŐL KETTŐ, KETTŐBŐL HÁROM, HÁROMBÓL NÉGY

„A kör az anyatermészetű Egyet jelölte, aki megsokszorosítva magát teremtette meg a világot. A hun bölcselet Kör-ég-ősnek, illetve Ég-kerekének nevezi a Teremtőt.

A hun teremtéstörténet régi Kőnek, Ó-Kőnek, UKKO-nak nevezi a szellemanyagot, amiből a Föld és a világ létrejött.

A hun bölcselet szerint az Egy Ős Ég örök nyugalomban létezik mindaddig, amíg osztatlan állapotban van. Osztódottan töméntelen erő lesz belőle.

A teremtésben Ég és Föld működik össze. Az Ég és Föld az Egynek két fele.

A Teremtő energiát egységes nyugalom jellemzi.

Az Egy belső kettőssége tökéletes. Teremt és rendet tart fenn. A napistenekről szóló mítoszokban a nyíl, az íj, a fokos jelképezte nemcsak a rendteremtés eszközét, hanem az isteni hatalommal való birtoklás képességét is. A kettős fokos, illetve a kettős nyíl volt a teremtő Istennők jele.”

„A teremtéssel az Egy részekre darabolódott. Világunk az Egy teremtő kivetítésének következménye fizikai és szellemi világra, logikus gondolkodásra és érzelmi világra, sötétségre és fényre. A sötétség és a fény ugyanabból a forrásból származik. A fény rend, a sötét pedig rendezetlenség. Az igazi fényt a sötétségből kell kibontani. A sötét rendezetlenségből lesz a Világ Világossága, a Napok Napja, a Fények Fénye.”

„A piros és kék szín a szivárvány két egymástól távolabb eső színe. A különböző népek hagyományában a földi világot a piros szín, az égieket a kék szín jellemzi. A piros vagy fekete színnel jelölt bal oldal a Hold oldala, a kék vagy világos színnel jelölt jobb oldal a Nap oldala.”

„Ég és Föld, illetve a Nap és fekete Nap lényegében a teremtő Egynek két felét képjelezi. Az Eget képviselő Nap és fekete Nap létrehozza a naprendszert. Az égi erő megtermékenyíti a Földet. A Nap és fekete Nap együttműködésével jön létre naprendszerünkben a bolygók ellipszis alakú pályája. A fekete Nap (Santanya) képjele a holdsarló.

Világunk kettőssége a teremtésmítoszokban olykor ikrekként jelenik meg. A két egyenrangú fél egy olyan küzdelemben vesz részt, amely az egység visszaállítására törekszik. A jó és a rossz vélt harca egy harmóniára törekvő cselekedet, mely fényt, békét, szeretetet von maga után. (A babiloniak szent képjele a kettős kígyó volt, mely talán Nimródhoz tartozott.)”

„Az emberben letükröződött lét rendezetlenséget hozott létre. Az ember anyagi és szellemi összetevők összessége. Az emberben találkoznak az ég és a föld erői. A szellemi összetevő is két oldalra oszlik: jobb–bal, illetve anyai és apai oldalra. A jobb félt nevezik apai, illetve ható résznek, a bal félt anyai, illetve befogadó résznek.”

„Az életünkben rejlő kettősségek alakítják testünket-szellemünket. A jobb és bal, illetve a női és férfi elvű energia forgási iránya különböző. Az anyai elvű rezgések bal osztatú spirált írnak le, az apai jellemzőjű rezgések az óramutatóval megegyező irányban haladnak.”

(Kettősségünket népmeséink nem csak a jó és a rossz harcaként mutatják be, hanem olykor mint ikrek együtt végzik a dolgukat. Eredetmondánkban Hunor és Magor jó testvérekként mentek szarvasvadászatra.)

„A logikus gondolkodás bal agyféltekés, az apai oldalunkhoz tartozik. Ez a logika, a fény területe. A túl fejlett logikus gondolkodás esetén a fényes oldal elnyomja az érzelmeket. Ez is harmóniahiányt hozhat létre. A harmónia keresése ilyen esetben odafigyelés kérdése.

A jobb agyféltekénk az anyai jellegűnek sorolt érzelmeink otthona. A bal oldalt sötét színnel jelölik, és a Holdat társítják hozzá. Itt van elrejtve bölcsességünk, beleérző képességünk, és a tér mértani formái. Ez van kapcsolatban a lélekesszenciánkkal is.

A sötét és fény az élet teremtői erőit képezi. Meséinkben a két pólus küzdelméből béke, öröm és bőség származik.”

„A létezés energiáinak körmozgásában kettős erők vesznek részt. A mozgatórugó a két pólusból indul ki, a Napból és a Holdból.”

„Égi és Földi minőségű, illetve anyai és apai erő munkál bennünk. Az életünk minőségének teremtő ereje van.”

„Érzelmi és logikus oldalunk egyensúlyának megteremtését gondolataink tisztításával kell kezdenünk.”


SZŐCS KATALIN írásaiból

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .